Geslaagde TS-HD vaardigheidstoets in Beilen

zondag 17 juni 2018

Beilen - Zaterdag 16 juni heeft de brandweer van Beilen i.s.m. het ABWC Drenthe de 2e ronde gewestelijk TS-HD vaardigheidstoets in Beilen georganiseerd. Zeven ploegen uit diverse delen van het land kwamen naar Beilen om te strijden voor de eerste drie plaatsen. Alle ploegen kregen een pittig en uitdagend scenario voor de kiezen. A.S.K. Defensie bedrijfsbrandweer, brandweer Dodewaard en brandweer Stadskanaal veroverde de eerste drie plaatsen voor een plek in de landelijk finale. Namens brandweer Beilen gefeliciteerd! Iedereen die zijn medewerking heeft verleend aan deze dag, bedankt! Het was een geslaagde dag.

Scenario
Aan het eind van een bruiloftsfeest in het Wilhelmina Zalencentrum te Beilen is brand ontstaan in de kelder. Twee jeugdigen waren in de kelder stiekem aan het roken, hierdoor is brand ontstaan. Door de snelle brand ontwikkeling raken de kinderen in paniek en lukt het ze niet om te vluchten. Omdat het bruidspaar een bruidstaart had met vuurwerk erop, heeft de beheerder tijdelijk het ontruimingssignaal gedeactiveerd. Nadat de taart is aangesneden had de beheerder het te druk en is het weer vergeten in te schakelen. Aan het einde van de avond slaat de sfeer om, een woordenwisseling mond uit in een handgemeen onder de gasten. Bij dit handgemeen raken mensen gewond in het gezicht en raakt één persoon knock-out.

Inzet
De wedstrijdploeg word gealarmeerd voor een OMS Brandmelding bij het Wilhelmina Zalencentrum in Beilen. Na het inmelden bij de AC kan deze melden dat er nog geen telefonisch contact is geweest met het object. Een aanvalskaart is aanwezig. De waterwinning voor de wedstrijdploeg zal de WT (waterwagen) van Beilen zijn.

Ter plaatse vangt de beheerder de brandweer op. Hij is verbaast dat de brandweer arriveert. De beheerder heeft de politie gebeld omdat de sfeer bij de bruiloftsfeest grimmig werd. Hij is weet niks van een brandalarm af. De wedstrijdploeg zal binnen gaan verkennen en zullen bij een goede verkenning stuiten op, in de zaal aanwezige familie. Een aantal personen zijn verwikkeld in een handgemeen. De mensen in de zaal zullen door de ploeg of, in goed overleg door de politie, in veiligheid moeten gebracht worden. Maar deze keert zich tegen de brandweer als deze binnenkomen. Aangezien er in de zaal geen rook aanwezig is, kan in goed overleg dit gedaan worden i.s.m. met de politie. In de zaal is ook iemand aanwezig die knock-out geslagen is, en op de grond ligt. Deze zal onder begeleiding naar buiten moeten worden gebracht.

Tijdens de ontruiming zal één van de familieleden aangeven nog twee mensen te missen. Inmiddels staat de achterzijde van het podium in brand, doormiddel van een overslag van de aanwezige leidingwerk. Deze vuurhaard word na ongeveer 5 minuten uitgebreid richting het podiumwand/doek aan de zaalzijde. Na het uitvragen, met plattegrond, bij de beheerder zal er door verkend moeten worden richting de kelder. In de hal hangt redelijk wat rook en zal de ploeg stuiten op een trap naar beneden. De kelder staat vol met rook. Voorin de kamer staan een aantal opgestapelde dozen in brand. Eén slachtoffer ligt gelijk naast de deur en kan direct gered worden. Een tweede slachtoffer ligt achter de vuurhaard en kan doormiddel van de warmtebeeldcamera opgemerkt worden. Deze kan onder dekking van een HD straal gered worden. De vuurhaard in de kelder kan afgeblust worden. De vuurhaarden op het podium zal bestreden moeten worden doormiddel van twee HD-stralen.

Uitslag
1 - Bedrijfsbrandweer Defensie A.S.K. (1360 punten)
2 - Brandweer Dodewaard (1310 punten)
3 - Brandweer Stadskanaal (1296 punten)
4 - Brandweer Neerijnen West (1224 punten)
5 - Brandweer Ens (1097 punten)
6 - Brandweer Oude Pekela (1094 punten)
7 - Bedrijfsbrandweer Defensie I.S.K. (1273 punten, brand niet geblust!)

Fotografie : Ingmar Vos